Ingen puls utan din

Ingen puls utan din

Nationell upplysningskampanj – Ingen puls utan din

Tänkvärt.

Fundera på det. All den kunskap som varje person i en butik, frisörsalong, restaurang eller på ett hotell erbjuder. Den där personliga servicen många verkar ha glömt nu när näthandeln lovsjungs. Tänk igenom det. Att skatteintäkterna ökar i takt med den lokala handeln. Att antalet arbetstillfällen i stadskärnan blir fler om du väljer lokala restauranger. Vilket skapar ännu mer skatteintäkter. Du kanske säger, vad har jag för nytta av det? Du kan säkert förstå det. Det är de pengarna som betalar dina barns skolgång, omsorgen, sjukvården och att det planteras blommor i en park nära dig. Att de långa och onödiga transporterna minskar. Ta in det. Alla event som fyller stadskärnan. Att du kan känna trygghet för att det är människor i rörelse. Eller bara att det är mysigt. Känslan av att klämma och känna på en produkt. Och få med den hem med en gång. I rätt storlek. Och dofterna från bagerierna. Alla möten med människor du inte alls hade tänkt att möta, ni sprang bara på varandra. Beslutet är ditt. Men ingen puls utan din.

Älska din stadskärna

bland är det lätt att ta det för givet. En stadskärna som sjuder av liv och lust, butiker, caféer, restauranger, hotell, salonger och kultur. Bakom varje verksamhet finns alltid någon som brinner för sitt jobb, mötet med dig och som bidrar till din upplevelse. För dem betyder du allt. Dessutom. Tänk på alla positiva bieffekter det ger, som fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär. Det är det sällan någon som pratar om. Det finns alla skäl i världen att älska din stadskärna.

Klicka vidare och se vilka städer och organisationer som medverkar och vilka fem effekter som en levande och attraktiv stadskärna ger!

Utbudet av butiker, restauranger och caféer.

Ett brett utbud av butiker, restauranger och caféer är mer än bara bekvämt. Det är  kultur. Precis som en dans manifesterar de mänsklig kreativitet och görs bara levande genom ett  samspel av individer. Och dessutom bidrar de till att stärka Sveriges ekonomi. 2019 uppgick stadskärnornas andel av den svenska detaljhandeln till 18%. Men utöver det monetära finns andra  värden som är viktiga att bevara. Många av verksamheterna drivs av lokala entreprenörer, med en  känslomässig förankring till sitt närområde. Deras insats bidrar till stadens unicitet och är viktig för  invånarnas självbild och stolthet. I förlängningen är det ofta den specifika lokala kulturen som  lockar besökare och turister till stadskärnan. De företag som inte drivs av en av en större kedja har  lättare att gå omkull i en kris, men är viktiga för få tillbaka besökarna efter exempelvis en pandemi.  Därför är det inte en kortsiktig, utan en långsiktig investering att stötta deras överlevnad. I en  levande stadskärna hittar man biblioteket, vårdcentralen tandläkaren, nagelsalongen och frisören  tillsammans med butiker, restauranger, caféer, biografer, teatrar, nattklubbar och barer. Charmen  ligger i den organiska blandningen. Där finns livet! 

Fler arbetstillfällen, ökade skatteintäkter.

Ju mer en stadskärna får – desto mer ger den tillbaka – många gånger om. När ett  stort antal människor bor och jobbar i ett område koncentreras köpkraften till en mindre yta. Det  gör att efterfrågan på varor och tjänster i området ökar, vilket ger näringslivet möjlighet att  blomstra och i förlängningen skapas fler arbetstillfällen. Och när fler arbetar i området blir  köpkraften ännu större – alltså inleds en positiv snöbollseffekt. I stadskärnan arbetar många  gånger fler jämfört med antalet som bor där, 99 procent för att vara exakt. Alla de behöver i sin tur  service och utbud av produkter i sitt närområde. Att handla lokalt minskar både onödig transporter  och sparar människors tid, så de i stället kan vara med familjen eller kanske hinna med lite extra  motion. Att stötta sin lokala handel bidrar till tillväxt, det inspirerar företagande och i slutändan  kommer mer skattemedel genereras till välfärden. Därför gynnas inte bara näringslivet utan även  skola, vård, omsorg och infrastruktur. Något som även ger området bra rykte och lockar till ännu fler  investeringar. En attraktivare stadskärna gör alltså inte bara livet mer spännande – det gör det också  lättare att leva.